Ramazan Ayına Özel Kolay, Tok Tutan, Susatmayan ve Protein Açısından Zengin, Glutensiz Sahur Tarifleri

Ramazan ayının en dikkat çeken saatleri genelde iftar ve sahur saatleri oluyor. Bilhassa sahur saatlerinin geç saatlerde olması sebebiyle vatandaşlar ‘sahurda hazırlanabilecek tarifler’ konusunda araştırmalar yapıyor. Sahurda yiyeceklerimizin bizi susatmaması ve tüm gün boyunca tok tutması gerekiyor. Biz de sizler için birbirinden lezzetli, pratik ve hesaplı sıcak kahvaltılıklar ile sahur teklifleri hazırladık. Şimdiden afiyet olsun!

Socca

Socca Gereçler:

  • 1 su bardağı bezelye unu

  • 1 su bardağı su

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Socca Yapılışı:

  • Fırını 220 dereceye ayarlayın ve 10-15 dakika ısıtın.

  • Bir karıştırma kabında bezelye unu, su ve tuzu karıştırın.

  • Karışıma zeytinyağını ekleyin ve uygunca karıştırın.

  • Karışımı yüksek kenarlı bir tavaya dökün.

  • Tavanın üzerini folyo yahut bir kapakla kapatın ve 10-12 dakika pişirin.

  • Tavanın üzerindeki folyoyu yahut kapağı çıkarın ve socca’yı 2-3 dakika daha pişirin, üst kısmının altın rengi olana kadar.

  • Socca’yı tavadan çıkarın ve dilimleyerek servis edin.

Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: 94

  • Yağ: 5 g

  • Karbonhidrat: 9 g

  • Lif: 2 g

  • Protein: 3 g

Karnabahar Pizza

Karnabahar Pizza Malzemeler:

  • 1 büyük karnabahar

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 2 yumurta

  • 1/2 su bardağı rendelenmiş Parmesan peyniri

  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1/2 çay kaşığı karabiber

  • 1/2 su bardağı rendelenmiş mozarella peyniri

  • 1/4 su bardağı doğranmış siyah zeytin

  • 1/4 su bardağı doğranmış kırmızı soğan

  • 1/4 su bardağı doğranmış yeşil biber

  • 1/4 su bardağı doğranmış domates

  • 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

Karnabahar Pizza Yapılışı:

  • Karnabaharın saplarını kesin ve yapraklarını çıkarın. Karnabaharı çiçeklerine ayırın ve bir mutfak robotunda çekin.

  • Çekilen karnabaharları kağıt havlu ile güzelce kurulayın.

  • Karnabaharları bir kaba aktarın ve zeytinyağı, yumurta, Parmesan peyniri, sarımsak tozu, tuz ve karabiber ekleyin.

  • Malzemeleri düzgünce karıştırın.

  • Karışımı, pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine yayın.

  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin.

  • Karnabahar tabanı piştikten sonra mozarella peyniri, siyah zeytin, kırmızı soğan, yeşil biber ve domatesi ekleyin.

  • Pizza’yı tekrar fırına verin ve mozarella peyniri eriyene kadar 5-7 dakika daha pişirin.

  • Pizza’yı fırından çıkarın ve maydanoz ile süsleyerek servis edin.

Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: 153

  • Yağ: 11g

  • Karbonhidrat: 6

Kinoa Köfte

Kinoa Köfte Gereçler:

  • 1 su bardağı kinoa

  • 2 su bardağı su

  • 1/2 su bardağı un

  • 1/2 su bardağı galeta unu

  • 1 adet kırmızı soğan, doğranmış

  • 2 diş sarımsak, doğranmış

  • 1/2 su bardağı doğranmış maydanoz

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı biber salçası

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 1 çay kaşığı kimyon

  • 1 çay kaşığı kekik

  • 1 çay kaşığı tuz

  • Karabiber

Kinoa Köfte Yapılışı:

  • Kinoa ve suyu bir tencereye koyun ve kaynatın. Daha sonra altını kısıp 15-20 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra kinoa tanelerini bir çatal yardımıyla ayrıştırın ve soğumaya bırakın.

  • Soğanı, sarımsağı ve maydanozu bir tavada zeytinyağı ile kavurun.

  • Kavurma süreci bittikten sonra soğanlı karışımı soğumuş olan kinoa tanelerine ekleyin ve karıştırın.

  • Üzerine un, galeta unu, biber salçası, domates salçası, kimyon, kekik, tuz ve karabiber ekleyin.

  • Malzemeleri uygunca karıştırın.

  • Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde modüller kopartın ve yuvarlayarak köfte formu verin.

  • Hazırladığınız köfteleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin.

  • Kinoa köfteleri piştikten sonra sıcak yahut ılık servis edebilirsiniz.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: 220

  • Protein: 9g

  • Yağ: 7g

  • Karbonhidrat: 31g

  • Lif: 6g

  • Sodyum: 250mg

  • Potasyum: 330mg

Karnabahar Pilavı

Karnabahar Pilavı Gereçler:

  • 1 adet orta uzunluk karnabahar

  • 2 su bardağı pirinç

  • 3,5 su bardağı su

  • 1 adet soğan

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • Tuz

  • Karabiber

Karnabahar Pilavı Yapılışı:

  • Karnabaharı çiçeklerine ayırın ve yıkayın.

  • Soğanı yemeklik doğrayın ve tereyağı ile kavurun.

  • Karnabaharı soğanın üzerine ekleyin ve 5-7 dakika kadar kavurun.

  • Pirinci ek edin ve birkaç dakika daha kavurun.

  • Tuz ve karabiberi ekleyin, suyu ek edin ve kaynamaya bırakın.

  • Pilavın üzerini kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

  • Pilavı ocaktan alın ve 10-15 dakika dinlendirin.

  • Servis yapmadan evvel karnabahar çiçekleri ile süsleyin.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: 251 kcal

  • Protein: 4,6 gram

  • Karbonhidrat: 46,5 gram

  • Yağ: 4,6 gram

  • Lif: 5,2 gram

  • C vitamini: 77,8 mg

  • Kalsiyum: 47 mg

  • Demir: 1,4 mg

Smoothie bowl

Smoothie bowl Gereçler:

  • 1 adet muz

  • 1 avuç çilek

  • 1 avuç yaban mersini

  • 1 adet kivi

  • 1/2 avokado

  • 1 yemek kaşığı bal

  • 1/2 su bardağı süt

  • 1/2 su bardağı yoğurt

  • Granola (süslemek için)

Smoothie bowl Yapılışı:

  • Tüm meyveleri dilimleyin ve blendera ekleyin.

  • Bal, süt ve yoğurdu ekleyin ve tüm gereçleri pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderda karıştırın.

  • Karışımı bir kaseye dökün ve üzerini granola ile süsleyin.

  • Dilediğiniz biçimde meyve dilimleri ve granola ile süsleyerek servis yapın.

Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: 320 kcal

  • Protein: 9,1 gram

  • Karbonhidrat: 58,7 gram

  • Yağ: 7,3 gram

  • Lif: 7,9 gram

  • C vitamini: 118,3 mg

  • Kalsiyum: 196 mg

  • Demir: 1,7 mg

Yeşil Mercimekli Ekmek

Yeşil Mercimekli Ekmek Materyaller:

  • 1 su bardağı yeşil mercimek, haşlanmış

  • 2 su bardağı tam buğday unu

  • 1 su bardağı beyaz un

  • 1 paket instant maya

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1,5 su bardağı ılık su

Yeşil Mercimekli Ekmek Yapılışı:

  • Yeşil mercimeği haşlayın ve soğumaya bırakın.

  • Unları, tuzu ve mayayı karıştırın. Akabinde, zeytinyağı, ılık su ve haşlanmış yeşil mercimeği ekleyin ve gereçleri yoğurun.

  • Hamuru, yaklaşık 1 saat kadar oda sıcaklığında mayalandırın.

  • Mayalanan hamuru yağlanmış bir ekmek kalıbına yerleştirin ve üzerini streç sinemayla örtüp tekrar yaklaşık 30 dakika daha mayalandırın.

  • Ekmek kalıbını evvelce ısıtılmış 200 derece fırına yerleştirin ve yaklaşık 40-45 dakika pişirin.

  • Ekmek fırından çıktıktan sonra 10-15 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra dilimleyerek servis yapın.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: 112 kcal

  • Protein: 4,6 gram

  • Karbonhidrat: 19,7 gram

  • Yağ: 1,4 gram

  • Lif: 3,4 gram

  • C vitamini: 0,7 mg

  • Kalsiyum: 11 mg

  • Demir: 1,1 mg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir